Waarom mensen het liften van het gezicht overwegen

Ouder worden is iets waar veel mensen bang voor zijn. Ze associëren het bijvoorbeeld met verminderde prestaties en zien het als iets slechts. Alhoewel er veel voordelen zitten aan ouder worden (wijsheid komt met de jaren) is het uiterlijke aspect hiervan voor veel mensen iets wat ze graag zouden willen voorkomen.

Rimpels in het gezicht zijn daarbij meestal de grootste doorn in het oog, omdat het lastig te verbergen is. Het gezicht is immers vrijwel altijd zichtbaar. In de cosmetische chirurgie is er dan ook een ingreep die redelijk veel aandacht krijgt en ook vrij bekend is, namelijk de facelift operatie om het gezicht strakker te maken. De naam zegt eigenlijk al voldoende, maar hoe werkt dat nu precies?

De facelift operatie

Een facelift is dus een operatie. De reden ervan in veelal cosmetisch, mensen willen hun uiterlijk aanpassen. Bij deze ingreep wordt er een zogenaamde incisie (snee) gemaakt bij het oor. De huid op het gezicht wordt strakgetrokken zodat de rimpels in het gezicht verdwijnen. Eventueel overtollig huidweefsel wordt verwijderd en de huid wordt weer vastgezet met een hechting. Er is ook een zogenaamde ooglidcorrectie die wat wegheeft van de facelift. Het grote verschil is echter dat men zich hierbij enkel richt op de ogen / oogleden.

Er zijn verschillende technieken beschikbaar om de facelift uit te voeren. Waaronder de S-lift (of minilift). Bij deze techniek wordt enkel de bovenste huidlaag aangespannen. Het wordt ook wel de minilift genoemd omdat het aanspannen van de huid zich meestal beperkt tot het gebied rond de wangen. Deze ingreep is vooral bedoeld voor de beginnende tekenen van een verslappende huid. Een meer ingrijpende methode is MACS-lift, waarbij ook het onderliggende weefsel gelift wordt.

De MACS-lift

Bij deze techniek wordt dus niet enkel de bovenste huidlaag aangespannen, maar ook het onderliggende weefsel. MACS staat voor ‘Minimal Access Cranial Suspension’. Er wordt bij deze techniek tevens een incisie gemaakt bij het oor, maar nu wordt ook het onderliggende weefsel laag gelift. Operaties als deze zijn nooit zonder risico. Raadpleeg daarom altijd een arts / chirurg om deze risico’s te bespreken.